- Stripe heeft bij een nieuwe investeringsronde 600 miljoen dollar opgehaald tegen een waardering van 95 miljard dollar.
- Daarmee is Stripe volgens de Financial Times het meest waardevolle private bedrijf ooit.
- CFO Dhivya Suryadevara zegt in gesprek met Insider veel groeimogelijkheden te zien in Europa.
Betalingsplatform Stripe heeft 600 miljoen dollar aan nieuwe investeringen opgehaald. Daarmee is de waardering van de Adyen-concurrent naar eigen zeggen gestegen naar een duizelingwekkende 95 miljard dollar.
Onder de investeerders in deze nieuwe ronde zijn Sequoia Capital, Fidelity, en de Ierse National Treasury Management Agency (NTMA). Bij de vorige investeringsronde van vorig jaar april werd Stripe nog op 36 miljard dollar gewaardeerd.
De nieuwe waardering van 95 miljard dollar maakt Stripe het meest waardevolle private techbedrijf ter wereld. Volgens de Financial Times zelfs aller tijden, want Facebook was vlak voor de beursgang 80 miljard dollar waard en Uber 72 miljard dollar.
CFO Dhivya Suryadevara van Stripe zei zondag tegen Insider dat de laatste investeringsronde niet voortkwam uit noodzaak om nieuw kapitaal op te halen, maar “vooral opportunistisch” was.
Suryadevara was tot vorig jaar CFO bij General Motors en zegt verbaasd te zijn over hoe "kapitaal-efficiënt de sector is". Volgens haar gaan de nieuwe investeringen allemaal naar groei en uitbreiding.
Ze wijst daarbij specifiek op de verdere ontwikkeling van Stripe in Europa waar het bedrijf het volgens haar toch al "uitzonderlijk goed" doet. Suryadevara stelt dat het betalingsplatform populair is bij zowel grote als kleine bedrijven.
De Financial Times meldt dat Stripe van plan is om op het hoofdkantoor in Dublin alleen al 1.000 nieuwe mensen aan te nemen, waarmee het huidige personeelsbestand van iets meer dan 2.500 werknemers wereldwijd een flinke boost krijgt. Volgens Suryadevara ziet Stripe op de Europese markt "net zoveel mogelijkheden, en misschien wel meer, als in de VS."
Stripe is opgericht door twee Ierse broers
Stripe wordt geleid door de Ierse broers Patrick en John Collison die het bedrijf in 2010 hebben opgericht. De dienst helpt webshops en mobiele apps om snel en veilig betalingen van klanten te verwerken.
In het begin richtte Stripe zich vooral op startups, maar de laatste jaren is de focus verbreed naar grote bedrijven. Zo mag Stripe inmiddels Zoom, Instacart en Amazon tot zijn klanten rekenen.
In april zei medeoprichter John Collison tegen Insider dat de coronapandemie zou leiden tot een enorme toeloop van nieuwe klanten op het platform, aangezien alle soorten bedrijven online kanalen wilden opzetten of uitbreiden.
Bijna een jaar later zegt Suryadevara dat Stripe inderdaad een impuls heeft gekregen door online winkelen. Onder meer maaltijdbezorger Deliveroo werd gestrikt als nieuwe klant. Ze wijst er wel op dat die verschuiving naar online toch al gaande was.
"Het is een trend die het afgelopen jaar versneld is, maar toch staat e-commerce nog altijd in de kinderschoenen", zegt Suryadevara.
Geen plannen voor een beursgang
Als privaat bedrijf geeft Stripe geen financiële details prijs. Maar in een persbericht stelt het bedrijf wel dat de ondernemingstak, die grote klanten bedient, het afgelopen jaar meer dan verdubbeld is qua omzet. Volgens Suryadevara is die tak in Europa zelfs verdriedubbeld en droeg het daarmee fors bij aan de verwachte groei op het continent.
Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van een eventuele beursgang, zegt Suryadevara. Het Nederlandse Adyen, een van de belangrijkste concurrenten van Stripe, is momenteel zo'n 58 miljard dollar waard (bijna 49 miljard euro) op de beurs.
Stripe zal de nieuwe investeringen en het momentum gebruiken om verder uit te breiden, stelt de CFO. Zeker omdat Stripe "heeft aangetoond hoe effectief we in staat zijn te groeien."
"Hoe geweldig de afgelopen tien jaar ook zijn geweest, de focus is gericht op wat nog voor ons ligt", zegt Suryadevara.